Αντιρατσιστικά – Αντιφασιστικά

Οι εκλογές στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου 2012 επιβεβαίωσαν αυτό που είχαμε ήδη επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό, την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα. Η επιδείνωση της ζωής των πολιτών τα τελευταία τρία χρόνια, η όλο και πιο πυκνή ρητορεία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Ορθόδοξου Συναγερμού εναντίον των (λαθρο)μεταναστών, η οργανωμένη δράση των κομμάτων της άκρας δεξιάς και η απουσία ενός ισχυρού αριστερού αντικαπιταλιστικού πόλου που θα υπερασπίζεται τους αδύνατους της ελληνικής κοινωνίας, έφεραν την άκρα δεξιά περίπου στο 10%. (Χρυσή Αυγή 6,97 % και Ορθόδοξος Συναγερμός 2,90%

 

ΑΡΘΡΑ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ – ΚΕΙΜΕΝΑ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

 

 • Michael Freeman, Jayne Lewin, Tim Mason

  Atlas of Nazi Germany. A Political, Economic and Social
  Anatomy of the Third Reich

Atlas of Nazi Germany The Third Reich is born

In the eyes of many outside the Nazi Party, Hitler’s chancellorship was a temporary expedient in a time of difficult political and constitutional transition. Few opponents of the National Socialists were unaware of the extra-legala ctivities of organisationss uch as the SA, but most saw this as a necessary evil given Hitler’s mass following and most were complacent about the opposition’s ability to control the Nazis’ course, whether through the federal structure or via one of the major institutions of state. That an institution like the Reichswehr should give token backing to Hitler reinforced this state of mind, for here was the ultimate guardian (historically) of Reich security. These features combined to give a muted character to the forces of opposition as the authoritarian and totalitarian goals of the Nazis were rapidly revealed. And before more concerted efforts could be set in train, the Nazis had all but destroyed the legitimate means of dissent. One of the critical difficulties faced by opposition groups was the astonishing speed with which Hitler was able to consolidate the Nazis’ power.


 • Jean Marabini

  Από το βιβλίο Η καθημερινή ζωή στο Βερολίνο την εποχή του Χίτλερ 

Η καθημερινή ζωή στο Βερολίνο την εποχή του Χίτλερ Οι εφημερίδες τρελαίνονται

Όλες οι βερολινέζικες εφημερίδες κατέρριψαν το απόλυτο ρεκόρ στην ταχύτητα της πληροφόρησης. Από τις 4 το πρωί, 6 ώρες δηλαδή πριν την κρίσιμη ώρα, ενεργώντας με μια «προβλεπτικότητα που πείθει», ο Goebbels, ήδη κύριος της προπαγάνδας και του τύπου, παρουσιάζεται με αυτή την ιδιότητα πριν ακόμη εκλεγεί ο Καγκελάριός του. Πολλοί Βερολινέζοι μένουν στα σπίτια τους, για να παρακολουθήσουν τα γεγονότα απ’ το ραδιόφωνο. Η Frau Lipschutz, σύζυγος ενός Εβραίου τραπεζίτη της πλούσιας συνοικίας Grünewald, παρατηρεί ότι κυριαρχεί «ένας τόνος εμφαντικός και πομπώδης», φοβάται όμως περισσότερο τον κομμουνισμό απ’ ό,τι το Hitler, είναι μόνο μία Γερμανίδα εθνικίστρια.


 • Robert O. Paxton

  Από το βιβλίο Η ανατομία του φασισμού

Robert O. Paxton Η κατάληψη της εξουσίας. Ο Μουσολίνι και η «Πορεία προς τη Ρώμη» 

 

Η «Πορεία προς τη Ρώμη» αποτέλεσε μια γιγαντιαία μπλόφα που έπιασε τότε και εξακολουθεί ακόμα, συμφωνά με την άποψη που έχει ο κόσμος σχετικά με την «κατάληψη της εξουσίας» από τον Μουσολίνι.

Στις 31 Οκτωβρίου, με τον Μουσολίνι να έχει μόλις αναλάβει καθήκοντα, περίπου δέκα χιλιάδες μελανοχίτωνες, στους οποίους δόθηκαν τελικά στεγνά ρούχα και φαγητό, πήραν την άδεια ως αποζημίωση να παρελάσουν στους δρόμους της Ρώμης, όπου προκάλεσαν αιματηρά επεισόδια. Το ίδιο βράδυ ο νέος πρωθυπουργός έσπευσε να απομακρύνει τα ενοχλητικά αποσπάσματα του από την πόλη, επιβιβάζοντας τα σε πενήντα ειδικά τρένα.

Αργότερα ο Μουσολίνι δούλεψε σκληρά για να εδραιώσει το μύθο ότι οι μελανοχίτωνες είχαν καταλάβει την εξουσία με τη θέληση και τη δύναμη τους. Η πρώτη επέτειος της υποτιθέμενης άφιξης τους στη Ρώμη γιορτάστηκε το 1923 με τέσσερις ημέρες θεαματικών εκδηλώσεων, ενώ η 28η Οκτωβρίου θεσμοθετήθηκε ως εθνική γιορτή. Έγινε επίσης η πρώτη μέρα του Φασιστικού Νέου Έτους όταν άρχισε να ισχύει το νέο ημερολόγιο, το 1927. Στη δέκατη επέτειο, τον Οκτώβριο του 1932, πραγματοποιήθηκε μια εθνική έκθεση της Φασιστικής Επανάστασης, που είχε ως κεντρικό της θέμα τα ηρωικά κατορθώματα των «μαρτύρων» της πορείας.


 • Τρίτη 09 Σεπτεμβρίου 2014

έΧυέΨΤέΧπ+ΩέΧυέΧμέΧπ+ΦέΧυέΨΤ4o Φεστιβάλ Αλληλεγγύης & Πολιτισμού της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής

 

Η Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής, σας καλεί στο 4ο Φεστιβάλ της που θα γίνει το Σάββατο και την Κυριακή 13 και 14 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, με την υποστήριξη και συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Η φωνή μας, η φωνή της αλληλεγγύης και του πολιτισμού των μεταναστριών γυναικών, θέλουμε να ακουστεί δυνατά.


 • Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

8 αντιρατσιστική γιορτή8η Αντιρατσιστική Γιορτή

Το Σαββατοκύριακο 27 & 28 Σεπτέμβρη, στο Λόφο Κολωνού, σας καλούμε στην 8η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». Μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης, αλληλεγγύης και κοινού αγώνα ντόπιων και μεταναστών. Ένα φεστιβάλ όπου για όγδοη συνεχή χρονιά θα εναλλάσσονται αρμονικά ήχοι, χρώματα, εικόνες και γεύσεις, με τις αγωνίες και τον καθημερινό αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρεπή διαβίωση και ελευθερία. Με συναυλίες, συζητήσεις, προβολές, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις αντιφασιστικού σκίτσου και αφίσας, παιδότοπο και διεθνή κουζίνα.


 17 Οκτωβρίου 2013

26-10-2013Αντιφασιστικός Συντονισμός Επιτροπών – Πρωτοβουλιών – Συλλογικοτήτων Αθήνας – Πειραιά

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση της φτώχειας, του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, ότι θα μας απαλλάξει από τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Ο αγώνας για το τσάκισμα του νεοναζισμού είναι υπόθεση του λαϊκού, εργατικού και αντιφασιστικού κινήματος, αλλά και όλων όσων αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν στην ανεργία, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα και την υποβάθμιση των γειτονιών μας.